Laws and guidelines Sweden

Utredning av beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom 

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör alltid utreda de bakomliggande orsakerna till beteendemässiga och psykiska symtom hos personer med demenssjukdom (BPSD). 

För personer med demenssjukdom och samtidig depression bör häls ooch sjukvården erbjuda behandling med SSRI-preparat. Socialstyrelsen anser vidare att hälso- och sjukvården i undantagsfall, då personcentrerade omvårdnadsinsatser och anpassning av vårdmiljön visat sig otillräckliga och tillståndet orsakar stort lidande för den demenssjuke, kan pröva läkemedelsbehandling med: 

• memantin för personer med Alzheimers sjukdom och beteendemässiga och psykiska symtom 

• kortverkande bensodiazepiner vid oro och ångest

• antipsykosmedel vid psykossymtom eller agitation

• klometiazol till natten vid demenssjukdom och beteendemässiga och psykiska symtom respektive konfusion. 

En förutsättning då en person behandlas med bensodiazepiner eller antipsykosmedel är att hälso- och sjukvården planerar för en kort behandlingstid och utvärderar effekter och biverkningar inom två veckor.

Det finns också läkemedel som inte är lämpliga att använda vid behandling av BPSD. Socialstyrelsen anser att hälso- och sjukvården inte bör behandla med antiepileptika (karbamazepin, valproat och topiramat).

Socialstyrelsen bedömer att effekten av rekommendationerna om behandling av beteendemässiga och psykiska symtom kan leda till ett ökat behov av resurser inom kommunal verksamhet för att ta hand om personer med dessa symtom.

Hämtat från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom




Socialtjänstlagen Hälso- och sjukvårdslagen Riktlinjer kring utredning Personcentrerad vård och omsorg Uppföljning minst en gång per år Läkemedelshantering Utredning av symtom Dagverksamhet Särskilt boende Stöd till anhöriga

Back to the unit